Fråga 2021/22:1795 De militära transporterna på Estonias sista färd

av Mikael Oscarsson (KD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den 6 november 2020 arrangerade försvarsutskottet på initiativ av Kristdemokraterna en utfrågning med anledning av frågor om Estonias förlisning och uppgifter som uppkommit i den nya dokumentärfilmen om militär last ombord.

Efter mötet lovade försvarsminister Peter Hultqvist enligt Ekot ”att Haverikommissionen ska få tillgång till alla hemligstämplade uppgifter som kan finnas om transporter av militär utrustning på den förlista passagerarfärjan Estonia”.

– Om Haverikommissionen vill titta på det som finns inom ramen för Försvarsmakten och våra myndigheter så är de helt välkomna, och de kommer att ha full access till myndigheterna, sa Peter Hultqvist.

Ekot frågade varför detta hemlighölls och varför regeringen inte avslöjade det här, på vilket Hultqvist svarade:

– Det är ingenting som hemlighålls. Regeringen har inget intresse av att hemlighålla någonting, eller att på något vis dölja något i det här. Men däremot ska det ju ha sin riktiga gång och det är Haverikommissionen som den centrala rollen i detta.

Jag vill med denna fråga påminna om försvarsministers 1,5 år gamla löfte:

”att Haverikommissionen ska få tillgång till alla hemligstämplade uppgifter som kan finnas om transporter av militär utrustning på den förlista passagerarfärjan Estonia”. Märkligt nog säger Haverikommissionen nu att man INTE kommer att titta på eller utreda frågan om militära transporter på Estonia.

Till Ekot säger nu förre statsministern Ingvar Carlsson att han vill att regeringen ska offentliggöra om det fanns militära transporter på passagerarfärjan Estonia vid förlisningen. Den förre statsministern ansluter sig alltså till de många anhöriga som länge krävt detta.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern och regeringen att ge ett specifikt uppdrag åt Haverikommissionen eller någon annan myndighet att göra en utredning om de militära transporterna på Estonia – och på så sätt uppfylla löftet från försvarsministern om att inte hemlighålla någonting om de militära transporterna på Estonias sista färd?