Fråga 2021/22:1789 Unga och risker med lustgas

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Statistik, rapporter och mängden kasserade lustgasbehållare i offentliga soptunnor talar alla sitt tydliga språk: användandet av lustgas bland ungdomar skenar. Ofta används gas från patroner till köksapparater. Försäljningen sker i butiker, i parker och på bakgator. Den främsta medicinska risken med lustgas är att syre trängs undan i kroppen, vilket kan leda till medvetslöshet, tillfälligt försvagade reflexer och svag hjärtmuskel. Allt oftare krävs sjukhusvård. Ungdomar som köper lustgas riskerar dessutom att bli rånade eller utsatta för övergrepp i samband med lustgasruset.

Myndigheter och lagstiftning har en viktig uppgift. Regeringen bör enligt min mening snarast öka informationen till unga och föräldrar och även utreda en åldersgräns på 18 år för köp av lustgas, för att skydda unga från allvarlig skada och från att utsättas för brott. Trots rapporter under lång tid om att bruket av lustgas ökat har dock regeringen inte vidtagit åtgärder.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Avser ministern och regeringen att i närtid vidta åtgärder för att skydda unga från allvarlig skada i samband med lustgasrus?