Fråga 2021/22:1780 Byggnation av små kärnkraftsreaktorer

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Vattenfall har meddelat att man avser att starta en förstudie om att bygga två små modulära reaktorer, så kallade SMR, vid Ringhals. Detta är möjligt till följd av att två gamla reaktorer lagts ned där, vilket innebär att byggnationen av de två nya inte kräver lika många nya tillstånd. Företaget är också sedan tidigare med i ett projekt i Estland som försöker utveckla sådana här reaktorer, vilka ses som lovande för framtiden. Dessa kommer att ha en effekt på omkring 300 megawatt och är ungefär tredjedel så stora som en traditionell kärnkraftsreaktor (med en effekt på mer än 1 000 megawatt). Vi ser också hur energijätten Uniper sedan tidigare har redogjort för sina ambitioner att tillsammans med forskningsbolaget Blykalla bygga en småskalig experimentreaktor vid Oskarshamns kärnkraftverk.

Det är naturligtvis mycket välkommet och visar att tekniken påtagligt går framåt väldigt snabbt. Fossilfria samt stabila kraftslag behövs för att vårt samhälle ska klara sig i framtiden. Vidare är det ett glädjande besked efter att man med regeringens goda minne sorgligt nog och utan anledning stängt fullt fungerande reaktorer, vilket orsakat chockhöjda elpriser (som i vardagligt tal kommit att kallas ”sossepriser”).

Den kommande förstudien beräknas vara klar vid årsskiftet 2023/24. Enligt personer inom branschen kan nya regler för kärnkraft därför möjliggöra att de två potentiella reaktorerna skulle kunna vara i produktion i början av 2030-talet. Det bygger dock på att tillstånd och andra kringliggande faktorer flyter på utan problem.

Kärnkraften står för cirka 30 procent av elproduktionen i Sverige och är en mycket viktig komponent i kampen för en positiv klimatomställning. När Sverige hade ett bättre och mer stabilt elsystem, som dessutom inte kostade i närheten av de hutlösa priser vi sett i dag, stod kärnkraften för en betydligt större andel.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Khashayar Farmanbar svara på följande fråga:

 

Avser statsrådet agera i syfte att snabba på samt underlätta etableringen av nya, små kärnkraftsreaktorer, och kan vi förvänta oss att statsrådet vidtar åtgärder i syfte att möjliggöra regelförenklingar som efterfrågas av branschen?