Fråga 2021/22:1777 Ryssland som terrorstat

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Folkvalda från såväl Republikanerna som Demokraterna i det amerikanska representanthuset har genom en resolution uppmanat USA:s utrikesminister Anthony Blinken, som svarat positivt på initiativet, att anse Ryssland som statlig sponsor av terrorism. Detta stöds inte helt oväntat av Ukrainas president och är en direkt följd av Rysslands oförsvarliga invasion av och krig i Ukraina, där åtskilliga rapporter vittnar om krigsbrott och systematiska attacker mot civila.

Resolutionen innebär att Ryssland hamnar på en lista som inkluderar Nordkorea, Iran, Syrien och Kuba, länder som i dag i många avseenden dessutom kan anses vara allierade med Ryssland. Konsekvenserna skulle bli att Ryssland skulle tvingas möta ytterligare fyra typer av sanktioner: ”restriktioner på amerikanskt utländskt bistånd; ett förbud mot försvarsexport och försäljning; vissa kontroller av export av produkter med dubbla användningsområden; och diverse finansiella och andra restriktioner.”

Ett annat land där lagstiftare agerat efter Rysslands brutalitet är Litauen. Litauens parlament har nämligen enhälligt förklarat att Ryssland är att betrakta som en terroriststat, och de kallar kriget i Ukraina för ett folkmord och säger klart och tydligt att Putin måste ställas inför rätta. Man vill med andra ord att tribunalen ”måste ha befogenhet att utfärda internationella arresteringsorder” och att den traditionella immuniteten mot åtal som statschefer och regeringschefer har åtnjutit inte kan förlängas för den ryske diktatorn Vladimir Putin som alltså bör gripas och ställas inför rätta.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på de initiativ som tagits i USA och Litauen, och kan vi förvänta oss att ministern avser att initiera liknande initiativ i Sverige, EU-kretsen eller i andra internationella forum?