Fråga 2021/22:1776 Icke säkerhetsklassad personal inom public service

av Markus Wiechel (SD)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Tidningen Dagens Nyheter har efter en granskning kunnat visa hur Sveriges Radio (SR) låtit utländska it-tekniker röra sig fritt i byggnaden trots att de inte säkerhetsprövats, och SR:s vd säger sig inte ha en aning om vad de berörda personerna hade för access.

Sveriges Radio upphandlade ett nytt textsystem våren 2014 i syfte att förbättra det redaktionella arbetet. Detta innebar att 27 medarbetare från det bolag som vunnit upphandlingen deltog i projektet, varav flera kommer från länder som Israel, Ryssland och Frankrike. Ingen av dessa blev säkerhetsprövade, trots att deras arbetsplats varit innanför SR:s så kallade skalskydd, det område obehöriga inte ska kunna ta sig in i.

De berörda teknikerna fick alltså passerkort, vilket gav dem möjlighet att närmast obehindrat röra sig i stora delar av Sveriges Radio, vilket av naturliga skäl är ett nationellt skyddsobjekt.  

Att genomföra ens en snabb säkerhetskontroll borde inte vara särskilt svårt. DN kunde exempelvis lista ut att en av de utländska it-teknikerna tidigare har arbetat för den ryska regimtrogna tv-kanalen RT som kan betraktas som en mycket viktig del av Kremls krigföring. En säkerhetsanalytiker säger att man genom en titt på personens cv, kunde konstatera att hans lojalitet främst gick till rysk säkerhet.

Det är inte första gången de senaste två mandatperioderna där vi sett tydliga brister inom säkerhetstänket. Regeringen har vidare återkommande visat att man inte tar dessa frågor på allvar, när man till och med befordrar personer som misskött sig.

Mot bakgrund av ovanstående önskas kulturminister Jeanette Gustafsdotter svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att säkerställa att säkerhetsprövningen inom public service är tillräckligt god?