Fråga 2021/22:1766 Omställningsstödet

av Camilla Brodin (KD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Besöksnäringen i Sverige är en del av den svenska basnäringen och en viktig jobb- och integrationsmotor. Branschen sysselsätter i dag cirka 180 000 personer (i ett normalläge cirka 200 000 personer) och har högst andel unga (27,7 procent) och utlandsfödda (42,5 procent) arbetstagare i Sverige. 

Tyvärr har pandemin och de efterföljande restriktioner som gällde fram till februari drabbat besöksnäringen och framför allt hotellen oerhört hårt. 

Över 20 000 personer har lämnat branschen, och från en dag till en annan försvann cirka 90 procent av hotellens intäkter. De uteblivna intäkterna har lett till att flertalet hotellkedjor står med stora skulder, vilket kraftigt begränsar nyinvesteringar och därmed jobbskapande. Hotellens förhoppning var att regeringens stöd – Omställningsstödet för vissa särskilt drabbade företag – skulle stötta företagen ur den värsta krisen, men så har inte skett.

Under juni–juli 2020 har närmare 90 procent av företagen fått avslag på sin ansökan.  Riksdagen fattade därför i februari beslut om ett tillkännagivande till regeringen om att omställningsstödet bör ses över för att utformas mer träffsäkert och återkomma till riksdagen med ändamålsenliga åtgärder för att säkerställa att relevanta stöd når ut till de här aktörerna.

Detta en angelägen fråga eftersom problemet fortfarande kvarstår, en hel bransch väntar på svar som inte kommer och där tillkännagivandet som riksdagen beslutat om inte är tillgodosett. Detta icke-svar lämnar frågor som fortfarande är obesvarade och tankar om att regeringen kanske jobbar för att stödet ska omarbetas för att bli mer träffsäkert.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Har regeringen utrett om det finns alternativa stödmöjligheter, det vill säga om regeringen har för avsikt att utforma ett nytt mer riktat statsstöd för att de företag som utlovats men ej träffats av nuvarande stödordning ska få ta del av stödet?