Fråga 2021/22:1765 Försäljningen av ljuddämpare

av Sten Bergheden (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 1 juli 2022 ska ljuddämpare kunna säljas till vapenägare utan krav på ljuddämparlicens.  Regeringens proposition och justitieutskottet justeringar av propositionen är tydliga, och riksdagens beslut ska självklart följas.

Borttagandet av kravet på licens för ljuddämpare ska både minska polisens arbete med detta och självklart underlätta för landets jägare och skyttar. Regeringens grundläggande arbete i propositionen visar nu på brister och okunskap då man gett tolkningsmöjligheter till polisen och ISP som är helt orimliga och riskerar att flera vapenhandlare nu inte kan sälja sina ljuddämpare som planerat. 

Det är anmärkningsvärt att regeringen inte tydligt har klargjort dessa eventuella problem i propositionen, och att ISP och polisen inte redogjort tydligt om detta under remisshanteringen.

Polisen och ISP säger nu att det krävs särskilt tillstånd från ISP för att få sälja ljuddämpare, och då inte längre ljuddämpare ska jämställas med skjutvapen är det nya regler som gäller enligt myndigheterna.

Detta uppfattas av många som övernitiskt och rent av felaktigt. Oavsett vart man landar så är det anmärkningsvärt att regeringen inte har gjort sitt grundarbete i propositionen och att man heller inte har sett till att lösa ut eventuella frågetecken i tid.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra nu för att lösa frågan för landets vapenhandlare, jägare och skyttar?