Fråga 2021/22:1741 En snabbare bodelningsprocess

av Martina Johansson (C)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Många som gifter sig lever lyckliga tillsammans resten av livet, men det gäller inte alla. En del avslutar sitt äktenskap efter en kort eller lång tid. De flesta som går skilda vägar klarar också av att gemensamt lösa frågor om ägodelar och hur man ska samverka runt sina barn. För andra blir bodelningen en process av ilska, bråk, hämnd och förhalningar.

Processen kan bli både lång och kostsam, även med hjälp av en bodelningsförrättare. En omedgörlig part kan förhala processen i många år. Genom att ekonomin många gånger är låst i den gemensamma bostaden kan personen tvinga den andre att leva med svag ekonomi, utan möjlighet att skaffa nytt boende. Detta är något som drabbar både män och kvinnor, och det är oerhört allvarligt att detta tillåts fortgå i sju eller åtta år. 

Det kan uppstå en kamp som inte slutar förrän den ena har tröttat ut den andra eller totalt raserat ekonomin för den andra parten.

Sedan 2005 har det hänt minimalt på området. Det som hände då var att Örjan Teleman lämnade över sin utredning till dåvarande regeringen. Han lämnade ett antal förslag på hur man kan förbättra lagstiftningen så att det inte går att förhala processen i flera år, men inget har hänt.

Några enkla åtgärder som efterfrågas av familjerättsadvokater och bodelningsjurister är att man ska kunna döma ut vite om en part inte kommer på kallade möten, att man tidsätter när nya uppgifter inte längre kan lämnas och att när en bodelning är genomförd att den verkställs direkt så att det inte ska behövas betalningsföreläggande, handräckning eller stämning,

Dessutom borde det finnas en bortre tidsgräns för hur länge en bodelning kan pågå.

På lite längre sikt behöver vi även se över fördelningen av processkostnaden och vilken rättshjälp som ska finnas för den som hamnar i en tidsödande process.

Denna typ av frågor tenderar att hamna i skymundan trots att det varje år drabbar många barn och vuxna. Det har inte skett några utredningar eller förslag på förändringar under lång tid trots att det finns ett stort behov.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är:

 

När kommer ministern att påbörja arbetet med att se över regelverket runt bodelningar med målet att det inte ska gå att förhala processen i många år?