Fråga 2021/22:1734 FN:s hantering av serbiska övergrepp mot kvinnor och barn i Kosovo

av Magnus Jacobsson (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

När jag var i Kosovo i april träffade jag Kosovos president Vjosa Osmani. Hon berättade för mig att när FN rapporterar om de övergrepp som har skett och som sker gentemot kvinnor och barn i krig tar man inte med övergreppen som skedde i Kosovo under kriget 1998–1999.

Jag träffade också doktor Feride Rushiti, som är ordförande för The Kosovo Rehabilitation Center for Torture Victims. Även hon berättade att FN inte tar med Kosovo i de rapporter som man har författat efter kriget.

För egen del anser jag att detta är djupt orättvist. FN ska arbeta för allas lika värde, och genom att förtiga ett övergrepp som alla känner till har skett låter man i praktiken övergreppet fortgå. Ett erkännande av ett övergrepp kommer inte att ta bort själva övergreppet, men det ger människor större möjlighet att läka och på sikt eventuellt försonas. Det är därför viktigt att även de övergrepp som skedde i Kosovo erkänns och bekräftas, så att de som drabbades på sikt kan känna att omvärlden såg oss, erkände vår smärta och lyfte fram oss. 

Jag vill därför fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern för att FN ska erkänna Kosovos lidande på samma sätt som man lyfter fram andra övergrepp som sker i andra delar av världen?