Fråga 2021/22:173 Barnskötares status och arbetsmiljö

av Anders Österberg (S)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Barnskötare är en otroligt viktig yrkesgrupp som varje dag sliter hårt och visar en väldigt stor omsorg för barn. Barnskötare är otroligt stolta över sitt jobb och har tillsammans med många andra LO-arbetare från Järva burit upp Stockholm under pandemin.

Många av dem som arbetar inom förskolan hjälpte dessutom till i äldreomsorgen under den svåraste perioden i pandemin.

Kommunals arbetsplatsombud i Rinkeby-Kista är mycket aktiva i området och gör ett fantastiskt arbete för sina medlemmar. Jag hade möjlighet att träffa dem under ett engagerande möte i veckan där barnskötarnas status och arbetsmiljö lyftes.

Grundbemanningen är oftast tre i förskolan, och det är oftast två barnskötare och en förskolelärare. Oftast är barnskötarna kvar på golvet medan en personal ofta är i möten eller planerar. I grunden är det väldigt bra att det finns två yrkeskategorier i förskolan, de behöver varandra och är varandras kompetens. Därigenom upplever många av barnskötarna att det inte finns tid för alla barn och därigenom missas barnens utveckling och lärande samt den omvårdnad som de behöver. Därför är personal, såväl barnskötare som förskollärare, ofta underbemannade. Med detta följer stress och en känsla av otillräcklighet.

Arbetsmiljön måste vara hållbar. Det är också ett led i det förebyggande arbetet att varje barn ska bli sett och hört. Det är bättre att bygga trygga barn än att reparera trasiga vuxna. Det måste bli lättare för barnskötare att få göra sitt jobb och få mer tid till omsorgen av barn. Det handlar om alltifrån bättre bemanning och tryggare anställningar till arbetskläder och yrkesutveckling. Om detta åtgärdas kommer också statusen för barnskötare att höjas.

En kommunalare måste jobba hårt och länge för att få tillräcklig pension.

När exempelvis Stockholm anställer barnskötare utan utbildning blir förskolan som ett arbetsmarknadspolitiskt projekt där man placerar personer som inte har tillräcklig utbildning och inte tillräckliga kunskaper i svenska. Detta gör att barnskötares status ibland kan vara svår att höja.

Därför är det viktigt att höja barnskötaryrkets status och få en enhetlig barnskötarutbildning över hela landet. Regeringens utredning har slagit fast detta samt att ett problem är att en del personal i förskolan har bristfälliga kunskaper i svenska språket. I dag saknas allmänna rekommendationer för vilka grundläggande kunskaper i svenska man ska ha för att arbeta i förskolan.

De allra flesta barnskötare älskar sitt jobb och uppdrag, men de lyfter också berättigad kritik mot hur deras arbetsmiljö och status är i dag. Jag håller med kommunalarbetarna att deras status ska höjas.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka fler initiativ avser ministern att, inom sitt ansvarsområde, ta för att höja barnskötares status och förbättra barnskötares arbetsmiljö?