Fråga 2021/22:1721 Ammunition till Ukraina

av Markus Wiechel (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Flertalet rapporter visar att Ukraina skjuter mellan 5 000 och 6 000 artillerigranater per dag. Detta kan jämföras med Rysslands omkring 60 000 granater per dag, alltså ungefär tio gånger mer än Ukraina.

Det är framför allt just artilleri som orsakar de stora skadorna i ett krig och som nedkämpar förbanden, vilket också når avgörandet. Exempelvis minor och pansarvärnsrobotar används i stället främst för att stoppa motståndaren.

Mot bakgrund av detta faktum ser vi hur Ryssland har en överlägsen kapacitet i fråga om artilleri, och Ukraina är nu i stort behov av ammunition. Sverige har hittills bistått Ukraina med dels direkta ekonomiska stöd, dels med militär utrustning såsom pansarskott, skyddsvästar, hjälmar och fältransoner. Det är naturligtvis bra och får gärna fortsätta i ökad intensitet. Det räcker dock inte, vilket vi klart och tydligt nu ser.

Mot bakgrund av ovanstående önskas försvarsminister Peter Hultqvist svara på följande fråga:

 

Avser ministern att vidta åtgärder i syfte att bistå Ukraina med att tillskansa sig mer ammunition, och vad kan vi i sådana fall förvänta oss för åtgärder?