Fråga 2021/22:1719 Möjligheten att kunna köpa elbil

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

För en låginkomsttagare kan det vara mycket dyrt att gå från den bensin- och/eller dieseldrivna bil som man använder och äger till att köpa en elbil. I många fall är den betald, och lån finns inte. Andrahandsvärdet på bilen är dessutom inte så högt att det skulle täcka kostnaden för att köpa en ny elbil. Det skulle i många fall förändra ekonomin radikalt för exempelvis en normalstor familj med medelinkomst. I synnerhet då livsmedels- och elpriserna tillsammans med räntor skjutit i höjden.

Den ökade kostnaden som ett köp skulle innebära gör att människor skulle behöva vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop, vilket man i många fall redan i dag gör. Semestern kan få stryka på foten tillsammans med andra nöjen och fritidsaktiviteter för barnen. Det är helt enkelt ett tufft läge för många. Därför är det intressant att höra hur regeringen motiverar hur den gamla trotjänaren ska bytas ut mot en ny elbil, som man förmodligen måste ta lån för att kunna köpa.

Med hänvisning till detta vill jag ställa följande fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Ämnar ministern verka för att familjer som redan i dag har det ekonomiskt tufft och/eller människor som bor ute på landsbygden ska klara av att köpa en elbil, och i så fall hur?