Fråga 2021/22:1713 Val av utbildningsort för barn i gränsområden

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

En flicka på 5 år, bor i Malmö och har fått en plats på kungliga teaterns balettskola i Köpenhamn till skolstart nästa år. 8 av 240 barn i hennes ålder kom in.

Flickans mamma ansökte hos grundskoleförvaltningen i Malmö om att dottern skulle få gå i skola i Köpenhamn i stället för i Malmö när hon fyller sex år.

Men Malmö stad ville inte ge henne undantag från skolplikten i Sverige. Hade utbildningen legat i Sverige hade hon fått lov.

På balettskolan 30 minuter bort får hon inte gå. På balettskolan 6 timmar bort, i Stockholm, går det bra. Det är inte rimligt. Det finns för stor osäkerhet i tolkningsutrymmet.

Självklart ska utbildningen hålla hög kvalitet. Och att kommunen ska veta att barnen får en fullgod utbildning är det ingen tvekan kring. Däremot måste det finnas möjlighet för elever i hela landet att söka till utbildningar som passar dem, även om de ligger på andra sidan av en gräns.

Min fråga till statsrådet Lina Axelsson Kihlblom är:

 

Hur vill statsrådet säkra att barn i gränsregioner får bättre möjligheter att nyttja de möjligheter till utbildning som finns i deras närhet?