Fråga 2021/22:1711 Kritiken mot EU angående förbud mot bly i ammunition

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

”Jag har beskrivit att det finns en mycket stark vetenskaplig grund bakom det förslag som ligger på bordet,” sa klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i debatten med undertecknad om EU:s blyförbud i januari 2022. Interpellationsdebatten handlade om det utökade förbudet mot bly i ammunition och hur skadligt det egentligen är. Strandhäll vidhöll gång på gång argument som jag ifrågasatte. Nu riktar EU-ombudsmannen allvarlig kritik mot hanteringen, där underlag undanhölls remissinstanserna efter att det har visat sig att den ”starka” vetenskapliga grunden är starkt ifrågasatt. Echa drog nämligen ut på utlämnandet av dokument till efter deadline för inlämnande av argument mot förslaget. Dokumenten visade att problemet med bly i ammunition har blivit starkt överdrivet.

Självklart är bly farligt om man konsumerar eller inhalerar det, men förbud ska motiveras väl, och det ter sig konstigt att regeringen inte tar bort alla telefonkablar som ligger nedgrävda runt om i Sverige, om det nu är så farligt som man framhållit i debatten.

Detta är allvarligt ur flera olika perspektiv, inte minst den oro som det har skapat för jägare och sportskyttar med familjer vars hobby och viktiga uppgifter ifrågasatts kraftfullt. Till viss del har de förmodligen också skrämts upp när minister Strandhäll i interpellation 2021/22:203 sa att riskerna som finns med att använda blyammunition i jakt och sportskytte är påverkan på hjärnans utveckling hos foster och barn i till exempel jägarfamiljer. Att barn kommer att få i sig bly via navelsträngen när de äter förorenat viltkött. Att vuxna därutöver riskerar att drabbas av kronisk njursjukdom.

EU:s förbud måste baseras på vetenskapligt bevisade underlag, annars tappar det sin legitimitet. Regeringen skulle också behöva förklara för landets jägare och sportskyttar hur man nu ställer sig efter att denna information framkommit. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Hur ämnar ministern verka för att Sverige ska protestera mot EU:s hantering av det underlag som ska ligga till grund för det utökade blyförbudet i ammunition?