Fråga 2021/22:1709 Illegala vapen från Ukraina och Balkan

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

När det gäller dödliga skjutningar bland gängkriminella används illegala vapen som smugglats in från Balkan. Nu har polisen gått ut och sagt att de är oroliga för en ännu större tillgång på illegala vapen i och med kriget i Ukraina och att de ska hamna i händerna på gängkriminella.

I september 2020 genomförde polisen och Tullverket utökade kontroller mot illegala vapen, sprängmedel samt narkotika- och människosmuggling. Kontrollerna gjordes inom ramen för en internationell insats där totalt 34 länder deltog, under ledning av Europol. Sverige valde att förlänga insatsen till en hel vecka med extra fokus på illegala vapen.

Sammanlagt beslagtogs 82 vapen, varav 9 stycken var automatvapen. Detta var en punktinsats då, och man skulle förmodligen få positivt utslag om man gjorde liknande insatser med jämna mellanrum. Det finns dock inte resurser att genomföra sådana kontroller kontinuerligt, då både tull och polis lider av resursbrist. Med tanke på hur det ser ut i Sverige med dödsskjutningar och en alltmer eskalerande organiserad brottslighet borde åtgärder mot införsel av illegala vapen prioriteras av regeringen i högre utsträckning.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Hur ämnar ministern verka för att stoppa införsel av illegala vapen från Balkan och Ukraina?