Fråga 2021/22:1707 Tillkännagivande från 2020/21 om uppdelning av vapenlagstiftningen

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Vapenlagstiftningen ska vara modern och motsvara jaktens och sportskyttets behov. I Sverige har vi i dag en restriktiv vapenlagstiftning som ställer stora krav på den som vill skaffa vapenlicens. Vi har samtidigt en av Europas mest omfattande utbildningar för att få köpa och använda vapen. I en ansökan om vapenlicens måste dessutom behovet av vapnet kunna styrkas, och Sverige ställer mycket höga krav på en säker vapenförvaring. De allra flesta vapen som används vid olika brott är illegala vapen. Det är därför av största vikt att samhället lägger sina resurser på att motarbeta förekomsten och spridningen av illegala vapen – inte genom en onödigt svår och byråkratisk handläggning av vapenlicenser för Sveriges jägare, sportskyttar, samlare och vapenhandlare. Riksdagen lämnade därför ett tillkännagivande om att överväga att göra en tydligare åtskillnad mellan bestämmelser för jakt- och sportskyttars vapenhantering och de straffrättsliga bestämmelser som syftar till att komma till rätta med den illegala vapenhanteringen. Polisens arbete med att sköta hanteringen av vapenlicenser bör därför ses över. Sverige sticker dessutom ut när det handlar om att få licenser i jämförelse med andra nordiska länder.

Att regeringen följer riksdagens tillkännagivanden, utan att gräva ned dem i utredningar och beredningar på Regeringskansliet, är elementärt för att visa respekt för svensk demokrati och politik. Det är trots allt folkets vilja genom kloka inspel om förändringar/förbättringar som ett tillkännagivande baseras på, och det ska högaktas. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag härmed ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att tillmötesgå det tillkännagivande som riksdagen riktat gällande en översyn av vapenlagstiftningen?