Fråga 2021/22:1706 Uppföljning av tillkännagivande om vapenfrågor

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I justitieutskottets betänkande 2018/19:JuU29 riktade utskottet ett antal tillkännagivanden till regeringen om bland annat en översyn av vapenlagstiftningen, avskaffande av tidsbegränsade vapenlicenser, utökad vapengarderob, avskaffat tillståndskrav för ljuddämpare, översyn av regler för europeiskt vapenpass, skärpta straff för smuggling av vapen och skärpta straff för vapenbrott.

Ovanstående är ett tillkännagivande som riksdagen fattade beslut om 2018/19. Det handlade om att förenkla för landets laglydiga jägare, sportskyttar och samlare genom att bland annat avskaffa de tidsbegränsade vapenlicenser som i dag finns för laglydiga jägare och sportskyttar. Det handlar också om att jägare och sportskyttar ska ges möjlighet att ha fler vapen i sitt vapenskåp. För att mer effektivt bekämpa den organiserade brottsligheten handlade tillkännagivandet om att skärpa straffen för vapensmuggling och andra vapenbrott.

Att regeringen följer riksdagens tillkännagivanden, utan att gräva ned dem i utredningar och beredningar på Regeringskansliet, är elementärt för att visa respekt för svensk demokrati och politik. Det är trots allt folkets vilja genom kloka inspel om förändringar/förbättringar som ett tillkännagivande baseras på, och det ska högaktas. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag härmed ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att verkställa ovanstående tillkännagivande?