Fråga 2021/22:1700 Migrationsverkets väntetider

av Elin Lundgren (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Migrationsverkets långa väntetider i olika typer av ärenden uppmärksammas med jämna mellanrum. Så här sa justitieombudsmannen Per Lennerbrant i januari 2021: ”Långa handläggningstider hos Migrationsverket har under en lång tid varit föremål för ett mycket stort antal klagomål hos JO. Om inte kraftfulla åtgärder vidtas befarar jag att de långa handläggningstiderna hos Migrationsverket blir ett normalläge. Det finns därför anledning att känna oro över situationen.”

Som riksdagsledamot uppmärksammas jag kontinuerligt av personer som väntar på ett besked på att de får vänta väldigt länge. Jag har just blivit kontaktad av en ung människa som lämnade alla efterfrågade handlingar som ska visa att hen uppfyller kriterierna för att få uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen för mer än ett halvår sedan. Den lagen är väldigt noga med tidsgränser. Nu har det gått mer än ett halvår och när hen i dag kontaktar Migrationsverket för att höra om hur ärendet fortskridit får hen veta att verket inte ens tillsatt en handläggare och hänvisar till ”att de har faktiskt mycket att göra”.

För personer som väntar på livsviktiga besked är många år i limbo givetvis förödande.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det som har framförts om Migrationsverkets långa väntetider?