Fråga 2021/22:1696 Yrkesfiskets möjligheter

av Roland Utbult (KD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Fisket är en basnäring. Fisk och skaldjur har en central plats i många människors mathållning och är ett klimatsmart, nyttigt och proteinrikt alternativ till kött. Enligt uppgifter från Marine Stewardship Council (MSC) får över tre miljarder människor i världen minst 20 procent av sitt dagliga animaliska protein från fisk och skaldjur. 

Samtidigt kännetecknas svenskt yrkesfiske av en underkapacitet när det gäller nyttjandet av de kvoter som långsiktigt hållbart kan fiskas och som har fastställts av EU. Exempelvis fiskades 2021 bara 45 procent av den tillåtna kvoten för havskräfta, 18 procent av kvoten för räka fiskades inte och endast 4 procent av kvoten för rödspätta i Östersjön fiskades. Det beror på de svenska regler som Havs- och vattenmyndigheten har satt upp. Yrkesfiskarna vill fiska men får det inte. En bättre fiskeriförvaltning skulle ge större tillgång till proteinrik föda och dessutom öka statens intäkter väsentligt. Det skulle också bidra till en i hög grad förbättrad livsmedelsförsörjning både i fredstid och i en krigssituation. Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

På vilket sätt vill statsrådet se över reglerna så att yrkesfiskets möjligheter till fångst harmonieras med EU:s fastställda kvoter?