Fråga 2021/22:1691 Smuggling och oredovisad försäljning av hundar

av Yasmine Eriksson (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Att smuggla in och oredovisat sälja hundar är uppenbart en mycket lukrativ affär, på djurens bekostnad. Inte sällan kommer valparna från så kallade valpfabriker, med miserabla förhållanden för hundarna.

Efterfrågan på sällskapshundar har ökat kraftigt sedan pandemin bröt ut men utbudet hos svenska uppfödare har inte motsvarat den ökade efterfrågan. Det har medfört att den legala men även den illegala införseln av hundar till Sverige har ökat. De som för in hundar från utlandet till Sverige, såväl lagligt som olagligt, är alltifrån aktörer inom den organiserade brottsligheten till ideella föreningar och enskilda personer.

Dagens regelverk har stora brister när det kommer till ekonomisk kontroll av den som vill bedriva tillståndspliktig handel med hundar. I dag är det möjligt att ha tillstånd för att bedriva omfattande handel med hundar utan att vara registrerad för näringsverksamhet, vilket framgår av den av Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Skatteverket nyligen presenterade rapporten Oredovisad försäljning och smuggling av hundar.

I samma rapport föreslås ett antal åtgärder, vilka har identifierats som centrala för att kunna förebygga och bekämpa illegal införsel och oredovisad försäljning av hundar. Flertalet av dessa ligger i linje med det jag och Sverigedemokraterna har drivit under längre tid.

Det bör göras en översyn av kraven för tillstånd för verksamhet med hundar så att de även innefattar kontroll hos Skatteverket. Tillstånd ska endast meddelas till seriösa verksamheter som, när behövligt, är registrerade hos och redovisar sin omsättning till Skatteverket. Kravet på tillstånd bör även innefatta förmedling av hundar.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:


Avser ministern att agera för en översyn av tillstånd för verksamhet med hundar så att de även innefattar kontroll hos Skatteverket?