Fråga 2021/22:1687 Lärarutbildningen och minoritetsspråk

av Roger Haddad (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Bristin på tillgången till utbildade behöriga lärare i olika minoritetsspråk är ett stort problem. Vi ser också över tid att många institutioner vid landets högskolor och universitet har tvingats dra ned eller till och med helt avveckla verksamheten. Om själva utbildningarna läggs ned drabbar det de elever som gärna vill läsa sitt modersmål i skolan eller exempelvis fördjupa sig och forska på högre akademisk nivå. Minoritetslagstiftningen säger samtidigt att vi ska stötta, stimulera och uppmuntra elever att behålla och utveckla sitt språk.

En detalj som ytterligare kan försvåra utbildning av lärare i minoritetsspråk är själva behörighetskraven inom detta område vid antagning till lärarutbildning, där det i praktiken krävs att man själv har och behärskar minoritetsspråket för att kunna antas. Regeringen bör för att underlätta för fler att kunna antas genom att se över regelverket.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser regeringen att initiera en översyn för att underlätta möjligheten att läsa minoritetsspråk inom lärarutbildningen?