Fråga 2021/22:1683 Svensk FN-by

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

FN-systemet sysselsätter i dag i sin helhet mer än 50 000 personer över hela världen, och bland de anställda finns en lång rad olika yrkesgrupper. Samtidigt varierar kraven på utbildning och erfarenhet, även om det rent generellt rör sig om personer med förhållandevis hög utbildning (lägst magisternivå). Det finns dock också möjligheter för personer som genomgår en utbildning eller nyligen avslutat den att få in en fot, genom exempelvis praktikplatser.

Utöver huvud- och underorganen består FN av en rad program och underorganisationer som tillsammans utgör FN-systemet med bas i sekretariatet, som ligger i högkvarteret i New York. Därtill finns alla regionala FN-kontor och kommissioner. Rekryteringsbasen FN är som bekant stor, då medarbetare kommer från samtliga 193 medlemsländer. Därav finns en hård konkurrens, även beträffande tjänsterna med de högsta kraven. Det finns dock en rad möjligheter som kan tjäna som en väg in i systemet, där man i synnerhet kan se praktikplatser eller tjänster som är speciellt anpassade för nyexaminerade som goda exempel.

Mot bakgrund av detta är det fördelaktigt för studenter eller andra som redan studerar eller är verksamma i områden där det finns en permanent FN-närvaro, genom exempelvis FN-byar. Det närmaste exemplet på en sådan är FN-byn i Köpenhamn, som idag består av två olika campus. Campus 1 står värd för 11 olika FN-organ med en personalstyrka på ungefär 1 500 personer med över 100 olika nationaliteter. Campus 2 utgör Unicefs lagermagasin med spjutspetsteknologi och utgör med sin förvaringskapacitet på 36 000 lastpallar det största humanitära lagret i världen.

Sverige är och har länge varit ett av de mest generösa bidragsländerna till FN-systemet och har återkommande toppat olika listor. Inte minst mot bakgrund av att FN:s arbetsområden utgörs av kort sagt allt som har att göra med fred och säkerhet, utveckling eller mänskliga rättigheter, som vi i dag är stora finansiärer av, bör det vara rimligt att vi också får en egen FN-by i Sverige. Detta skulle vidare möjliggöra för arbetstillfällen i vårt land inom alltifrån administration, ekonomi, it, logistik och information till juridik eller diplomati.

Statsrådet Matilda Ernkrans önskas därför svara på följande:

 

Hur ser statsrådet på idén om en svensk FN-by, och kan vi förvänta oss att statsrådet verkar för en sådan?