Fråga 2021/22:1676 Akademiskt utbyte mellan Sverige och Mongoliet

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

De svenska högskolorna och universiteten är fristående myndigheter. De är dock fortfarande underställda regeringen som på olika sätt kan verka för att en myndighet agerar på olika sätt. Något som bör ligga statsrådet Matilda Ernkrans varmt om hjärtat bör vara en utveckling av det akademiska utbytet mellan de aktörer som verkar inom högre utbildning. I synnerhet är detta något som kan bidra till en fortsatt positiv utveckling i länder som är att betrakta som stabila.

Ett exempel på ett sådant land är Mongoliet, som trots sin geografiska position mellan de auktoritära Ryssland och Kina, sedan 30 år är en välfungerande demokrati. Landet präglas även av invånare med hög ambitionsnivå avseende högre utbildning, där en betydande majoritet väljer att studera vidare efter avslutad grundutbildning. Inom universiteten har man dessutom en uttalad ambition att konkurrera med kvalitet på utbildningen, snarare än pris.

I Mongoliet finns en uttalad ambition att kunna öka samarbetet med svenska lärosäten, vilket bland annat undertecknad blev varse efter en talmansresa till landet. De önskar, genom ett utbyte med Sverige, dels kunna ta lärdom av kunskap om enskilda ämnen, dels kunna vidareutveckla befintlig forskning. I synnerhet då landet har stor potential avseende bland annat sol- och vindenergi bör det vara intressant från svensk sida att lyssna till förslag om ett tätare samarbete.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Matilda Ernkrans svara på följande fråga:

 

Har statsrådet verkat, eller avser hon att verka, för ett akademiskt samarbete mellan svenska lärosäten och motsvarigheter i Mongoliet, och hur ser hon på potentialen i detta framöver?