Fråga 2021/22:1673 Skydd av export från Ukraina

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Rysslands krig mot Ukraina medför allvarliga och tragiska konsekvenser på så många plan. Svårigheterna att kunna exportera exempelvis vete, majs och solrosolja har globala implikationer. Dels drabbas ett antal importerande länder direkt genom uteblivna leveranser, dels påverkas priserna uppåt. För enskilda människor och stater med små marginaler väntar oerhörda problem runt hörnet såsom svält och även social oro i hungerns spår.

Rysslands agerande och våldsanvändning förhindrar transporter och stryper denna viktiga världshandel. Något måste göras. Allra helst som de stora volymerna kräver sjötransporter. Ifall den mat och de födoämnen som nu finns att skeppa ut inte kommer iväg riskerar dessutom saker att förfaras och ruttna bort samtidigt som fyllda lager skapar svårigheter att omhänderta årets skördar och det som produceras 2022. Det har därför talats om möjligheten att etablera internationella konvojer för att säkra att varor förs ut. Det har också talats om någon form av internationellt beskydd av hamnstaden Odessa mot rysk aggression för att möjliggöra trafik ut ur Svarta havet. Ifall inget sker får det ödesdigra konsekvenser. Ytterligare globala dimensioner till Rysslands krig kan således adderas.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att på något sätt medverka i åtgärder från det internationella samfundet för att möjliggöra för Ukraina att exportera exempelvis vete, majs och solrosolja till en behövande internationell marknad?