Fråga 2021/22:1659 Frihandelsavtal mellan Israel och Förenade Arabemiraten

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under 2020 kunde vi på löpande band få glädjande nyheter från Israel. Landet hade lyckats teckna hela en rad nya fredsavtal med länder som Bahrain, Förenade Arabemiraten och Sudan. I och med detta upprättades diplomatiska förbindelser och vi såg hur en tid med spänningar i många fall var att betrakta som passé. Undertecknad lyfte bland annat detta genom att ställa ett antal skriftliga frågor till utrikesministern.

Ett av de länder som då påbörjade ett nytt kapitel i sina diplomatiska relationer var som tidigare nämnt Förenade Arabemiraten, som under 2020 tecknade det så kallade Abraham-avtalet. Nu har nämnda land återigen påbörjat ett nytt historiskt kapitel då de tecknat ett frihandelsavtal med Israel, vilket blir Israels första stora handelsavtal med en arabisk stat.

Det vi ser är positivt inte bara eftersom frihandelsavtal röjer handelshinder och främjar tillväxten. Det skapar även nya jobb och kan bistå i skapandet av fred, stabilitet och välstånd. I synnerhet kan detta fortsätta bygga starkare diplomatiska relationer, vilket i sin tur bidrar till den fred vi alla hoppas ska råda i regionen.

Mot bakgrund av denna historiska och minst sagt stora händelse är det dock en aning förvånande att inget har hörts från utrikesminister Ann Linde eller svenska Utrikesdepartementet.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande:

 

Har ministern lyft nämnda händelse i något sammanhang, och är ministern på något sätt engagerad i att bistå Israel att teckna fler frihandelsavtal med arabstater eller länder som tidigare varit fientligt inställda?