Fråga 2021/22:1653 Jämställda sponsringsregelverk

av Per Åsling (C)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

De som vill sponsra barn- och damidrott har i dag sämre förutsättningar än de som vill sponsra herridrott. Sponsringsreglerna har länge varit ojämställda och damidrotten har särskilt missgynnats. Sverige har under en lång tid saknat en tydlig sponsringslagstiftning. I stället har ett lapptäcke av förlegade regler uppstått.

I dag beräknar Skatteverket värdet av sponsring bland annat utifrån hur många biljetter som sålts, eller om det står en skylt med företagets namn längs långsidan på planen. Saker som exponering på sociala medier räknas inte. Därför är det viktigt att vi får till en mer jämställd och jämlik sponsring.

Alla idrottsföreningar är beroende av olika former av sponsring. Exempelvis kommer omkring 85 procent av intäkterna till damfotbollen från företag och näringslivet, och det finns ett stort intresse av att sponsra idrottsföreningar.

I början av april ställde sig en majoritet i riksdagen bakom Centerpartiets initiativ att se över reglerna, med syftet att få fram ett mer rättvist system.

Det aktuella lagstiftningsområdet är komplicerat och fyllt med prejudikat, och det är därför rimligt med en utredning som skapar långsiktiga och stabila förutsättningar för framtidens sponsring.

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

När avser ministern att tillsätta en utredning för att skapa ett jämställt sponsringsregelverk?