Fråga 2021/22:1643 Säker djursjukvård i hela Sverige under sommarhalvåret

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Djurskyddsfrågor är ett oerhört viktigt område. Vi vet att det är ett brett område där det finns flera olika frågor som vi behöver bearbeta och förändra för att djuren ska ha det så bra som möjligt. Vi har ett djurskydd som är bland världens bästa. Detta ska vi vara stolta över. Men det innebär inte att vi kan luta oss tillbaka och slappna av. Vi i riksdagen ska se till att djur slipper onödigt lidande, och vi människor ska ta vårt ansvar och skydda djuren från risker att fara illa.

Att djuren ska ha det bra förutsätter tydlig och ansvarsfull lagstiftning och regelverk där skydd och förebyggande insatser regleras. I dag bemöts dock enskilda djurägare olika beroende på var i landet de bor eller är verksamma. En av länsstyrelsen genomförd kontroll kan få ett annorlunda utfall i norr än den får i söder. En dräktig hund får rätt vård i tid i Mellansverige men inte i södra Sverige på grund av den stora veterinärbrist som råder. Det är ett problem, och där har vi inte tillräckliga insatser.

Det har visat sig att regeringens insatser för att motverka veterinär- och djursjukskötarbristen inte är tillräckliga, och än en gång går vi mot en kristid vad beträffar djursjukvården. Jag pratar om sommarhalvåret, en tid då djurs välmående inte kan säkras på grund av personalbrist. Detta har regeringen vetat om länge och åtskilliga gånger fått kritik för men helt uppenbart struntat i.

Med hänvisning till ovanstående vill jag härmed ställa följande fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att djurägare kan känna sig trygga med att få säker och likvärdig djursjukvård, var man än bor i landet?