Fråga 2021/22:1640 Utvisning av utländska brottslingar

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under påskhelgen ägde fruktansvärda korankravaller rum i vårt land. Över 400 poliser uppges ha skadats, och statens våldsmonopol utmanades kraftigt samt förlorades i vissa fall. Det står nu klart att massinvandring, obefintliga krav i integrationspolitiken och slapp kriminalpolitik leder till en oerhört dyster samhällsutveckling. Sverige har i dag stora hot inom riket i form av våldsverkande aktörer som hatar Sverige och allt som representerar Sverige – våra värderingar, vår polis, vår demokrati med mera.

Utgångspunkten måste vara att svensk lag och grundlagsfästa rättigheter alltid ska upprätthållas i Sverige, även i områden som kommit att belastas av kulturella parallellstrukturer, kriminalitet och invandring. Svenska statens våldsmonopol ska aldrig backa undan eller ge vika för våldsyttringar och angrepp. Polisen måste få fler verktyg, större befogenheter och ett tydligare uppdrag att etablera det svenska samhällets dominans i områden och situationer där det trängts tillbaka eller angrips.

Mot denna bakgrund har Sverigedemokraterna sedan korankravallerna presenterat två separata åtgärdspaket för att få bukt med parallellsamhällena och den kriminalitet de göder. Först ett 30-punktsprogram mot korankravallerna och därefter ett åtgärdspaket mot parallellsamhällen explicit. Inget annat parti har tydligt anslutit till våra förslag på åtgärder, men jag avser att åtminstone utkräva svar från regeringen om hur de ställer sig till de olika åtgärderna.

Bland dem som häktades efter korankravallerna var många utländska medborgare och bör därför utvisas ifall de döms för brott. Tyvärr sker det alldeles för sällan i dag, och även om regeringen nu föreslår vissa förbättringar rörande utvisningar i sin proposition Utvisning på grund av brott – ett skärpt regelverk (prop. 2021/22:224) är det inte tillräckligt. Exempelvis behålls avvägningen mellan brottets allvar och brottslingens anknytning till Sverige. Enligt oss ska en person som begår allvarliga brott utvisas utan beaktande av om denne lärt sig språket eller har ett arbete.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Anders Ygeman följande:

 

Anser statsrådet att alla utländska medborgare som begår grova brott ska utvisas, och avser statsrådet och regeringen att vidta några andra åtgärder på temat utöver den proposition som nu behandlas?