Fråga 2021/22:1636 Svårigheter att genomföra simundervisning

av Angelika Bengtsson (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Skolidrotten har ett stort värde för oss. Det är där man många gånger får prova nya sporter och öva sin motorik. Men det är även genom den som många barn lär sig att simma. En livsavgörande kunskap för oss. Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan, med andra ord så får alla barn i Sverige kunskap om hur man lär sig simma under skoltid. 

Simundervisningen står med i kursplanen i ämnet. Att kunna simma är en förutsättning för att få godkänt i idrott och hälsa. Utöver det lär man sig badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer i första hjälpen och hjärt- och lungräddning. Kunskap som räddar liv.

Att simma är också en fysisk aktivitet som många utövar som träning eller motion. Det är även viktigt för att vi ska kunna nyttja hav och sjöar för rekreation men framför allt för att förhindra olyckor.

Landets idrottslärare larmar nu om bristen på simhallar som gör det svårt att genomföra simundervisning. Det råder stor anläggningsbrist i hela vårt land, inte bara simhallar. De som byggdes för snart 60 år sedan är i stora renoveringsbehov, en kostnad som kommuner i dag inte har råd med. Vi har i medier kunnat läsa om simhallar med mögelangrepp och där taket rasat ned.

Inomhusmiljön för simhallar kräver kontinuerlig ombesörjning och underhåll. Görs inte det vittrar simhallen till slut ned i grunden, vilket leder till ännu sämre tillgång. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vad tänker statsrådet göra för att säkerställa att simundervisning genomförs trots bristande tillgång till simhallar?