Fråga 2021/22:1602 Kriminalisering av rymningar

av Adam Marttinen (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverigedemokraterna har länge velat se en kriminalisering av rymningar från anstalter. I och med att det rent straffrättsligt är riskfritt att försöka rymma kan det i sig utgöra ett incitament för intagna att försöka rymma. Ett rymningsförsök kan sedan leda till att den som rymmer begår handlingar som från början inte var planerade men som i stunden krävs för att fullfölja en rymning. Personer kan tas som gisslan och skadas, fordon kan stjälas och framföras med risk för andra, och inte minst drabbas tidigare brottsoffer, anhöriga och samhället av en oro när exempelvis farliga individer är på rymmen.

Den 27 april 2022 ställde sig en majoritet i riksdagen bakom ett förslag om att kriminalisera rymningar från anstalt.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet genom att hänvisa till att andra konsekvenser kan vara tillräckligt, exempelvis möjligheter att begränsa förutsättningar för permissioner, villkorlig frigivning och vistelser utanför anstalt genom utslussningsåtgärder.

Riksdagen har genom sitt tillkännagivande markerat att denna typ av konsekvenser inte utgör en tillräckligt tydlig konsekvens och förordar i stället en kriminalisering av handlingen.

Jag vill därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

På vilket sätt kommer regeringen att tillgodose vad riksdagen har tillkännagett för regeringen när det gäller kriminalisering av rymningar?