Fråga 2021/22:1600 Riktlinjer för kunskap om stavning och grammatik

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Gång på gång vittnar lärare och anställda på skolor inom alla nivåer om stora språkliga kunskapsbrister. Vi har sett hur högstadieelever inte klarar av basal grammatik och stavning samt hur de saknar förmågan att använda sig av punkter eller stor bokstav efter punkt. Det finns naturligtvis flera saker som gör att vissa elever i dag är så dåliga på att skriva att deras texter kan betraktats som obegripliga. Det bör dock inte finnas någon acceptans för detta.

Ändå ställs inte rätt krav på elever i dag. Vid exempelvis nationella prov i högstadiet har eleverna rätt till stavningskontroll, som naturligtvis finns på de datorer som används. Vidare har Skolverket meddelat att elever inte ens ska behöva klara av stavning eller att sätta stor bokstav efter punkt.

Det finns mycket vi kan tacka den förenklade digitala utvecklingen för, inte minst då det effektiviserar vardagen för oss alla. Att välkomna denna utveckling bör dock inte innebära att man ställer lägre krav på elevers språkliga kunskaper.

Undertecknad, som själv haft svårt för ämnet språk och dessutom bara gått halva grundskoletiden i Sverige, kan enbart beklaga att man från regeringens håll inte ser vart någonstans detta leder och vilka konsekvenser det kan få för de yngre generationerna.

Mot bakgrund av detta önskas statsrådet Lina Axelsson Kihlblom svara på följande fråga:

 

Avser statsrådet att agera i syfte att säkerställa högre språkliga kunskapskrav för elever mot bakgrund av vad som framförs ovan?