Fråga 2021/22:1599 Ahmadreza Djalali

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Vi är många som förfasas över och ser med djup oro på behandlingen av akademikern och läkaren Ahmadreza Djalali, som har verkat i Sverige. Den 4 maj 2022 rapporterade ett flertal iranska statliga medier att hans dödsdom skulle verkställas i slutet av den iranska månaden ordibehesht 1401, vilket innebär den 21 maj 2022.

Djalali har varit godtyckligt fängslad samt fysiskt och psykiskt torterad i Teherans fruktade Evinfängelse sedan 2016. Efter att ha dömts till döden för ”korruption på jorden” (efsad-e fel-arz) i oktober 2017 stod det klart att rättegången var allt annat än rättvis och att domstolen förlitade sig på påstådda erkännanden som erhållits under långvarig isolering samt tortyr.

Högsta domstolen har avslagit minst tre framställningar med begäran om en rättslig prövning av Ahmadreza Djalalis fall, och han har aldrig haft tillgång till någon försvarsadvokat. Därtill har han flera hälsoproblem för vilka han inte har fått adekvat medicinsk behandling eller medicin.

Det råder nog en bred enighet i önskan att stoppa den fruktansvärda behandling som Djalali utsätts för samt om vädjan att han ska undkomma dödsstraff. I väntan på att han släpps borde han naturligtvis också erbjudas adekvat medicinsk vård. Uppfattningarna hur detta ska uppnås kan dock skilja sig åt.

Utrikesminister Ann Linde önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit i syfte att sätta press på Iran att respektera Ahmadreza Djalalis fundamentala rätt till en human behandling, och kan vi förvänta oss sanktioner eller andra verktyg mot ansvariga för behandlingen av honom?