Fråga 2021/22:1596 Jämförelse av elsystem

av Jens Holm (V)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Nästan åtta av tio aktuella vindkraftverk stoppades av det kommunala vetot under 2021.

Ett av skälen till att många kommunpolitiker säger nej till vindkraft är att deras partier nationellt föredrar och i stället vill satsa på kärnkraft. Detta trots att det inte finns några ansökningar om kärnkraft och att ny kärnkraft ligger långt fram i tiden. Det betyder att kärnkraften i praktiken bromsar den nödvändiga utbyggnaden av elproduktionen.

Det är mot denna bakgrund positivt att regeringen i elektrifieringsstrategins åtgärd 51 ”Ökad kunskap om realistiska utvecklingsvägar för befintlig och ny elproduktion”, skriver: ”Potentialer, ledtider och andra förutsättningar för olika kraftslag att tillsammans bidra till en robust, konkurrenskraftig och hållbar elförsörjning samt hur befintliga och nya anläggningar kan samverka ska belysas. En jämförelse ska göras mellan helt förnybara elsystem och olika elsystem som inkluderar kärnkraft (livstidsförlängd och/eller ny). Väsentliga hinder för marknadsdrivna investeringar ska belysas och förslag lämnas för att röja hinder.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

När avser statsrådet att låta genomföra en jämförelse mellan helt förnybara elsystem och olika elsystem som inkluderar kärnkraft?