Fråga 2021/22:1592 Barn som är stillasittande

av Angelika Bengtsson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Barn som är stillasittande leder till negativa följdeffekter, både direkta men de kan även uppstå senare i livet ju äldre vi blir, såsom benskörhet och sjukdomar.

Vi vet av bland annat Bunkeflomodellen att vi får bättre inlärningsförmåga, ökad koncentrationsförmåga och färre skador/sjukdomar vid daglig fysisk aktivitet. Det här är ingen nyhet för statsrådet, det är jag övertygad om.

De barn som är inaktiva på sin fritid skadar sig i större utsträckning på skolans idrottslektioner. Det framkommer i en svensk studie som genomförts bland drygt 1 000 ungdomar i 15–16-årsåldern. De inaktiva barnen och ungdomarna skadar sig på skolidrotten till följd av dålig grundmotorik och försiktighet som medför till en ökad skaderisk. Den här gruppen har inte tillräcklig koll på sin motorik eller kropp, de har ofta låg självförtroende i rörelseaktivitet, och den fysiska aktivitetsnivån blir därmed lidande.

Med tanke på de risker som stillasittande och inaktivitet medför på vår motorik och de följdeffekter som följer med in i vuxenlivet vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:


Vad tänker statsrådet göra för att motverka stillasittandet för att i längden även minska skaderiskerna?