av Markus Wiechel (SD)
till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)
Sida, vår svenska biståndsmyndighet, är ur ett internationellt perspektiv en tämligen unik skapelse som i sitt arbete med att förmedla internationellt bistånd har utvecklingssamarbeten i omkring 35 länder. Bara under 2022 hanterar Sida 39,9 miljarder kronor, och en majoritet av dessa pengar går till biståndsinsatser som utförs av helt andra aktörer. För att se omfattningen av de arbeten som utförs med stöd från Sida kan vi se hur myndigheten under 2021 bidrog till 1 955 projekt och insatser samt att detta skedde i samarbete med 797 partner.
För att en myndighet ska klara av att genomföra sitt arbete korrekt krävs en väl fungerande struktur med kontrollfunktioner. Detta gäller i synnerhet då andra aktörer ska utföra arbetet. Nu har dock Riksrevisionen kommit med ny kritik mot regeringen då Sida inte tillräckligt motiverar sina prioriteringar och internationella samarbeten i redovisningen. Projektledaren för granskningen menade att det inte gick att i efterhand ”se varför Sida valt just dessa insatser, samarbetspartner och biståndsformer”. Hon menade att många av Sidas val därmed inte hade varit tillräckligt väl underbyggda.
Samtidigt kommer kritik mot regeringen då Sidas arbete i detta avseende försvårats till följd av att regeringens styrning inte varit tillräckligt tydlig. Man menade att regeringen därför borde minska antalet uppsatta mål samt begränsa antalet stödområden.
Mot bakgrund av den kritik som riktats mot regeringen vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:
Menar statsrådet att det finns fog för den kritik som riktats mot regeringen från Riksrevisionen, och kan vi förvänta oss att statsrådet vidtar åtgärder till följd av detta?