Fråga 2021/22:1586 Kommunpolisernas roll

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Områdespolis och kommunpolis inrättades i samband med omorganisationen av Polismyndigheten 2015 med syfte att säkerställa kontinuitet i det lokala polisarbetet i varje lokalpolisområde.

Riksrevisionen släppte i höstas en granskning av polisens arbete i utsatta områden. Man fastslog att områdespoliserna är för få. Man slog också fast att det är omöjligt, utifrån tillgängliga uppgifter, att veta hur många som faktiskt jobbar fredat som områdespoliser. Uppdraget som områdespolis upplevs som otydligt för många som jobbar med det, vilket bekräftas av en genomgång som Polismyndigheten gjort.

Det ser olika ut i landet. Inom vissa områden är områdespoliserna fredade och i andra inte. I ett fall som man rapporterar om i senaste Polistidningen har man på ett par månader enbart haft tid att jobba ett fåtal pass i sin roll som områdespolis, för att man blivit ianspråktagen till andra jobb.

I en tid då gängkriminaliteten mer eller mindre tagit över vissa utsatta områden och omfattande insatser krävs för att bygga upp relationer med människor som bor där, inte minst för att förebygga att barn dras in i gäng, är detta förödande.

Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att polisen har tillräckliga resurser för att jobba med sitt uppdrag gentemot kommunerna och kommuninvånarna?