Fråga 2021/22:1582 Brister i skolor

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

TV4:s program Kalla fakta har i ett reportage granskat verksamheten vid den kommunala Sorgenfriskolan i Malmö. Enligt TV4 har elever som lämnat ordinarie undervisning för att i stället gå i en särskild undervisningsgrupp inte fått den undervisning de borde ha fått. Personal som arbetat i den särskilda undervisningsgruppen har saknat pedagogisk utbildning och insikt. Skolinspektionen har, enligt programmet, framfört kritik mot att elevernas åtgärdsplaner inte varit tillräckliga. Problemen med åtgärdsplanerna ska ha fortsatt, och Skolinspektionen ska ha återupprepat kritiken utan att skolan eller de styrande i Malmö agerat. Därtill beskrivs hur en stor andel av de elever som satts i den särskilda undervisningsgruppen haft problem att klara skolan samt att många senare blivit kriminella.

Reportaget väcker flera frågor om skolans arbete, negligering av framförd kritik samt inte minst hur det politiska styret i Malmö inte tagit sitt ansvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med situationer liknande den problematik som uppstått i Malmö, där skolhuvudmannen inte säkerställt en god undervisning till barn i särskilda undervisningsgrupper?