Fråga 2021/22:1578 Livestreamning av barn som utsätts av sexuella övergrepp

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Livestreamningsbrott är ett brott där gärningsmän betalar andra för att de ska utsätta barn för olika former av exempelvis sexuella övergrepp eller där en förövare genom olika påtryckningsmedel förmår ett barn att utsätta sig själv för övergrepp framför kameran. Brottet innebär oftast att en förövare inifrån sitt eget hem betalar för och regisserar antingen en tredje part eller brottsoffret självt till att begå dessa övergrepp i realtid framför en kamera.

Polisen har uppgett att de har ett ojämnt inflöde av dessa ärenden och att det än så länge är svårt att säga hur covid-19 har påverkat men att de kan anta att antalet sexuella övergrepp som sker på plats, begångna av svenskar utomlands nästan helt har upphört i och med att möjligheten till resor försvann. I stället ser vi att den digitala exploateringen har ökat ännu mer explosionsartat än innan pandemin. Merparten av de ärenden som polisen utreder kan kopplas till Sydostasien, i första hand Filippinerna. Ärendena kommer till polisen via nordiska sambandsmän i Bangkok, utländsk polis, frivillighetsorganisationer eller när ett globalt pedofilnätverk blir infiltrerat och man hittar svenskar. Att svenska barn också blir utsatta för sexuella övergrepp som livestreamas är ett faktum. Bland annat har polisen sett en ökning när det gäller personer som har tagit kontakt med barn på nätet i sexuellt syfte under pandemin. Här måste de polisiära resurserna stärkas upp så att fler förövare åker fast. Det gäller både den som finns bakom kameran och regisserar och den/de som köper materialet och tittar på det.

Detta är särskilt viktigt nu när polisen uppgett att de tror att livestreamade sexuella övergrepp har ökat. Dessa brott upptäcks tyvärr inte på en gång utan långt senare eller inte alls. Det är fruktansvärt för de barn som blir utsatta för det, och det är ett brott som med största sannolikhet kommer att följa dem resten av deras liv.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka särskilda åtgärder ämnar ministern vidta för att minska dessa brott när vi så tydligt ser att de är på uppgång?