Fråga 2021/22:1562 Förbud mot utländska investeringar inom skyddsvärda områden

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Andelen utländska ägare av svensk vindkraft har närapå fördubblats på bara några få år, och den enskilt största ägaren är i dag ett statligt kinesiskt bolag. Det krävs miljardinvesteringar för att bygga dessa vindkraftsparker, och den typen av kapital finns ofta hos internationella bolag. Sverige ska naturligtvis välkomna utländska investeringar, även inom vindkraftsområdet.

Det är dock viktigt att säkerställa att utländska investeringar inom skyddsvärda områden i Sverige kan förbjudas om det är nödvändigt. Sverige ska inte försätta sig i beroendeställning till auktoritära stater eller som riskerar våra säkerhetsintressen.

Regeringskansliet bereder nu förslag som lagts fram i denna riktning i utredningsbetänkandet Granskning av utländska direktinvesteringar (SOU 2021:87). Utredningen har pekat på hur ett svenskt system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden kan utformas. Syftet är att kunna kontrollera uppköp och strategiska förvärv av företag som har betydelse för svenska säkerhetsintressen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

När avser regeringen att lägga fram förslag till riksdagen i den riktning som föreslås i betänkandet (SOU 2021:87)?