Fråga 2021/22:1560 Turkiets aggression i norra Irak

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Turkiet inledde ett nytt militärt angrepp mot kurdiska mål i norra Irak den 17 april, denna gång kallat Operation Claw-Lock. Det är som bekant inte en ny företeelse utan följer ett mönster vi sett länge, varför undertecknad vid ett flertal tillfällen också lyft det med regeringen. Följden av den turkiska aggressionen är att civila tvingas genomgå ett fruktansvärt lidande, samtidigt som spänningar och motsättningar ökar. I värsta fall kan detta bidra till att de mest hårdföra och radikala islamisterna från Islamiska staten eller al-Qaida får ny luft, om de utnyttjar situationen.

Syftet med den kurdiska offensiven påstås vara att slå mot den radikala och av många länder terrorklassade gruppen PKK. Det ändrar dock inte det faktum att Turkiet bryter mot internationell rätt genom att olovligen kränka ett annat lands territorium, vilket gör att det kanske inte är helt otänkbart att man passar på när större delen av västvärlden fokuserar på kriget i Ukraina. Vi har sedan tidigare sett samma typ av drag då man passat på då världen varit upptagen med coronapandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka kontakter har ministern tagit med Turkiet eller andra aktörer i regionen mot bakgrund av Operation Claw-Lock, och avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att upprätthålla internationell rätt?