Fråga 2021/22:1548 Kejsarsnitt för förlossningsrädda

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En ny studie från Children's National Hospital i Washington, D.C. visade hur ökad depression, ångest och stress under graviditeten kan förändra fostrets hjärna. Detta innebär att moderns mentala och psykiska mående kan påverka ett barns tidiga kognitiva utveckling negativt. Det är den första studie av sitt slag som visat på sambandet mellan förändrade fosterhjärnor till följd av exponering för psykiska problem hos modern. Vidare finns det ingen motsvarande studie som visar på den negativa neuroutvecklingen hos spädbarn (inklusive social-emotionell utveckling).

Även tidigare forskning har visat att ångest under graviditeten tycks påverka barns hjärnutveckling och att moderns mentala hälsa kunde förändra biokemin och strukturen i barnets hjärna. Vidare har symtom relaterade till stress visat sig vara ett av de vanligaste problemen vid graviditeter: Det upplevs av ungefär en fjärdedel av alla gravida individer, inklusive de med friska graviditeter och hög socioekonomisk status.

Mot bakgrund av detta har studiens seniorförfattare, Catherine Limperopoulos, som chef för Developing Brain Institute på sjukhuset (ett av de tio bästa barnsjukhusen i USA), kommit med följande slutsats: ”Vad som är klart är att tidiga ingripanden kan hjälpa mammor att minska sin stress, vilket kan påverka deras symtom och därmed deras barn positivt långt efter födseln”.

Sammantaget har forskare sagt att de växande bevisen som dyker upp understryker vikten av att gravida kvinnor får psykiskt stöd. Därtill torde det vara tämligen självklart att samhället genom förlossningsvården inte ska orsaka onödig oro, stress eller ångest för gravida kvinnor, vilket tyvärr sker i dag då många kvinnor som redan är förlossningsrädda – ändå mot sin vilja tvingas genomlida en vaginal förlossning. I dag tvingas dessutom kvinnor som är förlossningsrädda att genomgå aurorasamtal för att i bästa fall få kejsarsnitt beviljat. Slutgiltigt beslut om beviljande av snitt sker så sent som i vecka 35, då modern redan gått nästan en hel graviditet med oro, ångest och stresspåslag. Nuvarande process med aurora, som till råga på detta saknar evidens bakom sig och sker på experimentbasis, är således något som i onödan riskerar skada fostren.

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att möjliggöra för förlossningsrädda kvinnor att beviljas kejsarsnitt, mot bakgrund av de forskningsstudier som i dag finns, och vilka andra åtgärder avser ministern att vidta för att minska stress, oro och ångest bland gravida?