Fråga 2021/22:1528 Nya parkeringsregler för elsparkcyklar

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har remitterat ett förslag som innebär att elsparkcyklar bara ska få parkera på gångbana och cykelbana om de står vid en uppställningsplats avsedd för cyklar. De nya parkeringsreglerna planeras att införas den 1 augusti 2022.

Remisstiden har nu löpt ut, och det kan konstateras att kritiken mot regeringens förslag är omfattande. Transportstyrelsen presenterade för ett år sedan Utredning behov av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon TSV 2019-5394, som baserades på användarstudier, erfarenhet från andra länder och dialog med kommuner och branschen. Det är anmärkningsvärt att departementet inte tycks ha tagit hänsyn till utredningens slutsatser eller själva fört en dialog med berörda aktörer.

Under de senaste åren har det funnits en stor efterfrågan på hållbar mikromobilitet, inklusive elsparkcyklar. Eftersom kommunerna har saknat det nödvändiga rättsliga stödet för att reglera elsparkcyklar har den ökande efterfrågan orsakat vissa problem i samband med parkering i framför allt några av Sveriges större städer. I dessa kommuner har en rad åtgärder vidtagits för att förbättra parkeringssituationen inför kommande högsäsong. Dock råder i många av dessa städer en brist på uppställningsplatser för cyklar, och ska även elsparkcyklar tvingas parkera vid cykelställ kommer situationen att försämras för både cyklister och användare av elsparkcyklar. 

Ett generellt parkeringsförbud som regeringen föreslår är inte proportionerligt och tar inte hänsyn till de specifika förutsättningarna i varje kommun. Detta har även myndigheterna Transportstyrelsen och Trafikanalys påpekat i sina remissvar. Båda myndigheterna menar att angreppssättet borde vara det omvända: att ge kommuner som har aktuellt problem möjligheter att införa ett parkeringsförbud. Även Åklagarmyndigheten är kritisk till förlaget och menar att det i praktiken innebär en begränsning av användningen av elsparkcyklar, vilket kan stå i strid med EU-rätten och innebära ett handelshinder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av den kritik som Transportstyrelsen, Trafikanalys och Åklagarmyndigheten riktar mot förslaget om nya parkeringsregler för elsparkcyklar?