Fråga 2021/22:1523 Finansiering av Ukrainas återuppbyggnad

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I USA har ryska guld- och valutareserver värda cirka 300 miljarder amerikanska dollar frysts. Samtidigt har det amerikanska representanthuset antagit en lag som möjliggör överföring av frysta tillgångar från ryska företag och medborgare till återuppbyggnaden av Ukraina. I grund och botten menar man att ryska staten eller ryska medborgare som har en koppling till den fruktansvärda ryska invasionen av Ukraina också ska bistå i återuppbyggnaden av landet. Det talas om att uppemot 40 procent av den ukrainska ekonomin hittills har förstörts av Ryssland.

I Ukraina ser vi, utöver brutala fall av tortyr, våldtäkter och mord, också systematisk vandalisering och stöld. Alltifrån leksaker tillhörande små barn till tvättmaskiner och tunga jordbruksmaskiner skeppas iväg från de ockuperade delarna av Ukraina till Ryssland.

Den svenska regeringen har precis som i många andra fall ofta präglats av senfärdighet. Det krävdes exempelvis att den svenska politiska oppositionen agerade för att regeringen skulle bistå våra ukrainska systrar och bröder med nödvändiga vapen för att kunna försvara sig själva.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att förmå de ryska krigsförbrytarna att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina?