Fråga 2021/22:1520 Klimataktivister som vandaliserar kulturarv

av Jonas Andersson i Linghem (SD)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Under måndagen den 25 april spreds bilder och videoklipp på sociala medier och på andra håll som visade hur extrema klimataktivister från Extinction Rebellion i centrala Stockholm under samma dag hade klottrat ner statyn av Karl XII i Kungsträdgården. Vandalismen skedde dagtid i en mycket central del av Stockholm där många människor rör sig och rimligen måste ha bevittnat vandalismen. Förutom allvaret i sig med aktivister som vandaliserar och saboterar på offentliga platser är det också anmärkningsvärt hur obehindrat och enkelt betydelsefulla delar av vårt kulturarv kunde utsättas för skadegörelse i hjärtat av huvudstaden mitt på ljusa dagen.

Grupperingar av extrema klimataktivister som använder sig av sabotage och diverse kriminella metoder för att genomdriva sin agenda har utmärkt sig de senaste veckorna i Stockholm, vilket har genererat betydande medial uppmärksamhet. Bland annat har dessa grupper saboterat för trafik genom att lägga sig på bilvägar för att hindra framkomligheten, vilket slår mot allmänheten i stort inklusive samhällsviktig verksamhet såsom blåljuspersonal och deras fordon. Sabotage som med andra ord skulle kunna komma att kosta människor livet om det vill sig illa. Under voteringen i Sveriges riksdag den 27 april började dessa extrema klimataktivister också sabotera genom att skrika från läktaren i plenisalen på ett sätt som är otillåtet och som stör lagstiftningsprocessen, vilket gjorde att aktivisterna blev bortförda av säkerhetspersonal.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern inom ramen för sitt uppdrag för att viktigt kulturarv i offentliga miljöer, såsom den aktuella statyn, ska skyddas från vandalism och andra kriminella handlingar från extrema klimataktivister?