Fråga 2021/22:1515 Insatser för att motverka alkoholrelaterade fosterskador

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Alkohol i fosterstadiet kan, förutom hjärnskador, leda till bland annat missbildningar i hjärtat, njurarna, levern, hormonsystemet och matsmältningskanalen. Barn som föds med alkoholrelaterade fosterskador kan därför på olika sätt hindras från att utvecklas under samma förutsättningar som andra barn och kan även komma att behöva olika typer av vård och insatser, som också innebär en ekonomisk belastning för samhället.

Det preventiva arbetet för att motverka förekomsten av alkoholrelaterade fosterskador är således otroligt viktigt. Det går att förebygga, och med rätt insatser skulle förekomsten med stor sannolikhet kunna minimeras märkbart. Utbildning av vårdpersonal och andra viktiga nyckelpersoner, som kan bidra till att sprida angelägen kunskap, är en viktig aspekt. Det är också avgörande att blivande föräldrar faktiskt får korrekt information och tidigt inkluderas i det preventiva arbetet.

Omfattningen av förekomsten av alkoholrelaterade fosterskador måste utredas, och kunskapsläget behöver också uppdateras. Utöver preventiva insatser är det likaså mycket angeläget att verka för att barn som drabbats av skador som orsakats av föräldrars alkoholkonsumtion blir korrekt diagnostiserade och får rätt behandling.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Med vilka konkreta insatser avser ministern att verka för att motverka förekomsten av alkoholrelaterade fosterskador?