Fråga 2021/22:1508 Köp av fysiska biljetter av SJ

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Att kunna resa är en viktig frihet för många oavsett om det sker med tåg, bil eller flyg. Bor man i Gävle finns det dock svårigheter att köpa en fysisk biljett av det statliga företaget SJ om man saknar bank-id och internetbank.

En Gävlebo har skrivit följande brev till mig rörande möjligheterna att köpa en tågbiljett av SJ:

”Jag kan nämligen inte åka och besöka mina barn och barnbarn som är bosatta i Skåne, Östergötland, Jämtland och Lappland. Jag bor i Gävle och kan resa med X-trafik inom Gävleborgs län. Längre resor är omöjliga för mig. Jag äger ingen bil eller något annat motorfordon. Det skulle vara bra om jag kunde ta ett SJ-tåg. Men då krävs det att jag har en giltig biljett. Men var skall jag köpa den? På den gamla goda tiden köpte jag mina biljetter på järnvägsstationen. För flera år sedan stängdes den biljettförsäljningen. I stället skall man köpa biljetten på nätet eller hos en återförsäljare. Men problemet är att det inte finns någon sådan försäljare i Gävle. Näthandel är omöjligt för mig. Skälet till det är att jag inte har internetbank, inget Bank-ID och ingen smart mobiltelefon.”

Ett samtal till SJ:s kundtjänst bekräftar att man inte kan köpa en biljett fysiskt om man bor i Gävle och vill betala med kontanter. I en tid när många önskar resa med tåg och det är bra ur miljö- och klimatsynpunkt verkar det orimligt att det statliga företaget SJ inte kan tillhandahålla en försäljning av biljetter i en så pass stor stad som Gävle för den som vill betala kontant. En kontroll på SJ:s hemsida av återförsäljare av biljetter visar att det verkar saknas på många platser i Gävleborg och i Sverige. 

Min fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson med anledning av detta är:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa att även den som inte har bank-id, internetbank och/eller smartphone ska kunna köpa en fysisk biljett av SJ kontant och därmed resa med det statliga bolaget?