Fråga 2021/22:1497 En säkerhetspolitisk analys av sänkt skatt på drivmedel

av Rasmus Ling (MP)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Höga priser på energi och drivmedel har gjort att regeringen föreslagit sänkt skatt på drivmedel och fryst reduktionsplikt. Detta då både hushåll och företag drabbas när kostnaderna ökar. Regeringen kunde givetvis ha valt att ge stöd på andra sätt, som inte hade förvärrat Sveriges beroende av fossila drivmedel. Agerandet från regeringen delas dessvärre av många andra länders regeringar.

På DN debatt den 23 april skriver tre forskare att deras studie visar hur Ryssland tjänar på politiken med sänkt skatt på olja. Det handlar om så mycket som motsvarande 120 miljoner kronor per dag; tillräckligt med pengar för att Putin ska finansiera 1 000 yrkessoldater under ett helt år.

Sverige har tillsammans med EU vidtagit starka ekonomiska sanktioner mot Ryssland, med målet att det ska bli så kännbart att de avslutar det pågående anfallskriget. Den ryska oljan och gasen är dock akilleshälen. Där håller den socialdemokratiska regeringen emot, och i stället vill man sänka skatten på diesel och bensin och frysa reduktionsplikten så att mindre förnybart blandas in nästa år än vad som annars hade varit fallet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har det gjorts någon säkerhetspolitisk analys vid Utrikesdepartementet av förslagen att sänka skatten på drivmedel och frysa reduktionsplikten?