Fråga 2021/22:1496 Upphandling av Rakel Generation 2

av Mikael Oscarsson (KD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen inledde under 2020 arbetet med att ta fram och etablera Rakel Generation 2 (Rakel G2), som är nästa generations säkra, robusta och tillgängliga kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Till grund för den svenska upphandlingen ligger en utredning som Gunnar Holmgren, tidigare generaldirektör för Försvarets materielverk (FMV), gjort. Upphandlingsuppdraget har regeringen lagt främst till MSB, som tillsammans med Trafikverket har huvudansvar bland de statliga aktörerna.

Att upphandlingen snabbt blir klar är av stor vikt för vårt lands säkerhet och bör ges högsta prioritet. Än återstår mycket arbete innan Rakel G2 kan stå klart för användarna inom Försvarsmakten, polisen och räddningstjänsten. De signaler vi har fått visar att arbetet går trögt. Varför har det blivit så? Regeringen behöver tydligt deklarera vilka åtgärder man är beredda att vidta för att skynda på denna mycket viktiga upphandling.

Finland har kommit betydligt längre med sin motsvarande upphandling. Sverige har ett långvarigt och omfattande försvarssamarbete med Finland, vilket torde underlätta vårt eget arbete.

Finlands upphandling av sitt säkerhetsnät gjordes i två steg. Först gjorde man en bedömning av intresserade aktörer utifrån deras förmåga och trovärdighet som leverantörer, varefter man kunde göra ett kvalificerat urval. I steg två begärdes först av dessa bolag att de tillsammans skulle utforma en fullständig nätspecifikation med alla detaljer. När detta var klart konkurrensutsatte man bolagen utifrån denna specifikation som de tillsammans utformat. På så sätt fullföljdes upphandlingen. Borde inte Sverige kunna förfara på samma sätt, med Holmgrens utmärkta utredning som utgångspunkt?

MSB skriver följande på sin hemsida: ”MSB och Trafikverket ska planera och förbereda vidare utveckling och etablering av Rakel G2 i syfte att kunna tillhandahålla nästa generations säkra, robusta och tillgängliga kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar, samt för att kunna ersätta det befintliga Rakelsystemet. Uppdraget ska genomföras med stöd av affärsverket Svenska kraftnät. Arbetet ska utgå från det förslag som MSB redovisade i februari 2021. Uppdraget ska delredovisas till regeringen senast den 1 mars 2022 och slutredovisas senast den 1 februari 2023.”

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser regeringen att göra för att påskynda att denna för vårt lands säkerhet mycket viktiga upphandling blir klar?