Fråga 2021/22:1493 Direktflyg mellan Sverige och Taiwan

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I mitten av april kom undertecknad tillsammans med andra svenska riksdagsledamöter tillbaka från en mycket givande och lärorik studieresa till Taiwan där vi fick chansen att samtala med alltifrån vanliga svenskar bosatta i landet och representanter för olika svenska företag till de högst uppsatta taiwanesiska politikerna, såsom premiärministern, utrikesministern och presidenten.

Ett av de kanske tydligaste budskapen vi fick under vårt samtal med president Tsai Ing-Wen var potentialen med ett direktflyg mellan Taiwan och Sverige.  Detta skulle kunna bidra till ett ännu bättre samarbete mellan våra länder, som delar en lång rad fundamentala värden och dessutom har ett flertal viktiga näringslivsrelaterade kopplingar. I en tid då ytterst få europeiska länder möjliggör för direktflyg kan Sverige spela en stor roll i detta avseende.

Mot bakgrund av detta önskade president Tsai Ing-Wen att Taiwan och Sverige i framtiden kunde underteckna ett allmänt luftfartsavtal för att sedan lansera direktflyg. En linje som undertecknad till fullo stöder, inte minst med tanke på den potential detta kan medföra avseende såväl ekonomiska och handelsrelaterade frågor som icke-statligt samarbete.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ser ministern på att underteckna ett allmänt luftfartsavtal med Taiwan i syfte att få en direkt flygförbindelse mellan våra länder, och kan vi förvänta oss att ministern verkar för detta?