Fråga 2021/22:1485 Speciallärartjänster i skolan

av Jörgen Grubb (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Lärarnas riksförbund visar i en ny undersökning Specialpedagogik på undantag att det råder stor brist på speciallärare och att elever som behöver särskilt stöd i grundskolan inte får det förrän i årskurs 9. I jämförelse nämns Finland där tidigt stöd anses extra viktigt och ges i klass 1 och 2.

Lärarnas Riksförbund uppskattar att det krävs ytterligare 5 000 speciallärartjänster.

Undersökningen visar också att det finns i genomsnitt färre speciallärare och specialpedagoger per elev i vissa skolor i utsatta områden, jämfört med vissa skolor i mer välmående områden, fastän det finns mer resurser fördelade enligt resursfördelningsmodeller till skolor i de utsatta områdena. Detta visar att den så kallade åtgärdsgarantin om att läsa, skriva och räkna innan eleverna går vidare till mellanstadiet inte hjälper fullt ut.

Lärare vittnar om att det finns ett stort antal elever som är i behov av särskild anpassning, vilket gör lärarens uppdrag mycket ansträngt eftersom de även ska tillgodose dessa elevers behov inom ramen för undervisningen. Till det kommer således att elever i behov av specialpedagoger får stöd för sent och att det saknas tusentals speciallärartjänster.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vad avser statsrådet att göra för att elever ska ges det stöd de behöver?